Novi Sad
05.07.2012.
07:36 > 07:25
Novosadska saobraćajna policija danas nastavlja pojačanu kontrolu pešaka u saobraćaju.
  • S.

    06.07.2012 11:49
    @Mrgud
    Da li bi naveo koji clank kojeg zakona kaze da to ne sme?
  • Bivo

    06.07.2012 08:37
    Mrgud
    'Koliko znam, po zakonu, niko ne sme da me slika bez mog odobrenja. Ispravite me ako gresim.'

    Grešiš. Reci tom koji te uči pravo da te ne uči pogrešno i sledeći put kad te nešto zanima, potraži u zakonu.
  • Fan

    06.07.2012 07:40
    "Bosanski" recept iz 1995
    "Mozes li da zamislis na sta bi to licilo kada bi neko pomislio da nema vlasti u gradu?
    Jedini nacin da znaju da ima vlasti je da ih kaznjavas na semaforu."

    Citat Playboy 2011-09 str 111
  • maman

    06.07.2012 06:24
    i treba ...
    Pre par godina sam platila kaznu za ne vezivanje pojasa, i od tada ga vala po Pavlovljevom refleksu vezujem i za razdaljine od 100m.
    I pešak sam i vozač 30 godina a zombiranih i bahatih ima u obe grupe podjednako. Ne vadite se na krizu i sirotinju, "jed je jed a red je red", onaj koji zaista nema pazi na SVAKI dinar, a nije toliko glup i neobavešten da ne zna da ga mogu uslikati i opelješiti.
  • mrgud

    06.07.2012 06:16
    nelogicnost
    Postoji jedna ozbiljna nelogicnost u ovoj vesti: direktor JP isao peske (pored sluzbenog auta). Pa nije ovo Svedska...
  • mrgud

    06.07.2012 06:11
    ...onako, cisto da tece razgovor,,,
    Koliko znam, po zakonu, niko ne sme da me slika bez mog odobrenja. Ispravite me ako gresim.

    Ovo ja cisto onako da bi smo caskali, jer je o ovoj zemlji policija i onako iznad zakona.
  • novosadjanka

    06.07.2012 06:09
    koga kaznjavati
    Svi komentari imaju smisla jer je i sam zakon o saobracaju besmislen. Pesaci ugrozavaju saobracaj jer prelaze na crveno?! Mozda je tako ali oni ipak vise vole sebe nego sto ih voli policija (Zakon) ili vozaci. Znaci cuvaj se sam. Treba da se uvede red ali sve pocinje ( kao i obicno kod nas) unatraske. Sve je zapusteno: ulice, putevi nema parking mesta u gradu jer su ulice uzurpirane gradjevinskom mafijom koja nije predvidela parking prostor za stanare izgradnjom objekata (u arhitekturi ne postoli automobil kao objekat) a to je neko odobrio davanjem gradjevinske dozvole itd.
    Treba nama doooooooooooooooobra metla da pocisti mnogo toga.
  • alxxl

    06.07.2012 03:59
    kazne
    interesantna je filozofija da su svi samo za restriktivne mere.

    razmislite, to je u suštini restriktivna monetarna politika: što manje novca trošiš, to manje novca ima u opticaju, svi imaju manje, pa manje pa manje novca od kojeg privreda nema ni nšanse da krene. pa onda kredit, pa 50% skuplje sve zbog otplate kredita...

    troše vodu za zalivanje bašte? pa neka poskupi, da ne troše. da li hoćete generacije koji će na pitanje: zašto treba čuvati sredinu u kojoj živimo; odgovoriti sa: pošto te inače kazne?

    ako se ne izbalansira kazna sa nagradom, sistem vrednosti će nestati, a bez samokontrole, zdrave etike i zdravog razuma nem tog restriktivnog zakona koji će uspeti da uredi društvo.

    sve dok dete pored tebe kaže "mama onaj cika ide na crveno, ici ce u zatvor" razmisli - to dete će kad-tad shvatiti da gro prekršaja i pogrešnih čini (čak i ubistva) ostaju nekažnjena, od motiva će ostati samo strah od kazne, a umesto da razmisli o tome, da treba sporo i bezbedno da vozi zbog sebe i ostalih pogledati levo-desno, nema policije, nema kamera - i pritisnuti gas do daske.
  • Mita

    06.07.2012 00:02
    A niko od Vas
    nije potegao pitanje, da li se moze preci ulica ili bulevar dok traje zeleno svetlo!!?? Svi ste se dali u neku veliku filozofiju, sta se sme a sta se ne sme, pretite deranjem koze sa ledja roditeljima i mucenjem "nedisciplinovanih" pesaka a ne osvrcete se na to da je ZELENO SVETLO ZA PESAKE NEHUMANO KRATKO!!! Samo enormno brzim hodom mozete preci ulicu a da vas ne zakaci crveno svetlo.
    To nikoga od Vas nije dotaklo!? Cudni ste stvarno...
    Lecite od posledice a ne od uzroka, sve naopako.
    Npr u Skotskoj i Engleskoj, mozete raskrsnicu da predjete i dijagonalno i ustedite i sebi i drugima vreme, tamo se trude da ljudima izadju u susret.
    Ovde sve naopako. Pa vise cemo se osvrtati za sobom da li nas neko slika ili prati (policajci sa fotoaparatima ili drzavni uterivaci dugova, svejedno) nego sto cemo misliti o sebi i svojim bliznjima.
    Zivot ovde postaje sve nepodnosljiviji, iz dana u dan...
  • !

    05.07.2012 20:45
    Mala je kazna od 30.000 za nesavesne roditelje!
    Od punoletne osobe-roditelja se očekuje da brine o svom maloletnom detetu. Ako roditelj sam već nema dovoljno pameti da ne izlaže dete životnoj opasnosti onda ga treba tome naučiti kroz kaznu i sa više od 30.000 dinara.

    Ne mogu da verujem da ima ljudi i roditelja koji se protive toj meri koja štiti život male dece.

  • Mister

    05.07.2012 20:43
    Cik ako smete!
    Aj da vidim koji ce to policajac ili neki od ovih Rodnijevih komunalnih terijera da naplati kaznu crnom dzipu(parkiran ceo dan na trotoaru u maloj ulicici u koju se ulazi iz Jevrejske) ili onim mercedesima parkiranim na pesackom prelazu ispred Daltonke(pretpostavimo ciji su), a policajac na oba mesta stoji 15 metara dalje i zaustavlja(iskljucivo krseve i kaznjava narod. Postoji rec za takve, ali mi vaspitanje ne dozvoljava da je upotrebim. Policije u gradu ko nikad. Pitate se sto? Pa potrosili su 20 miliona € na izbore. Rupcaga u budzetu mora da se napuni, a najlakse udariti po dzepu gradjane. Ko god moze neka ne placa kaznu vec u zatvor na 5 dana, pa da vidim sta ce.
  • 05.07.2012 19:59
    Jovan2
    @Teodosije ako je razmak izmedju bandere 40m - lakse je osacovati razmak 2,5 bandere pa preci put nego nositi metar i izmeriti 100m - prvi cas iz ONO i DSZ :)


  • 05.07.2012 19:00
    @Anonimus - Jovvana 2
    Za to se sigurno i ne naplaćuje, pošto crveno znači da ne smete POČETI prelazak ulice.

  • Fotograf

    05.07.2012 16:54
    @Teodosije III
    Ulica se prelazi na pesackom prelazu! TACKA
    Na udaljenosti vecoj od 100 metara od pesackog prelaza mozete preci ulicu ali jedino onu ulicu koja ima dve kolovozne trake sa po jednom saobracajnom trakom a nikako bulevari, ulice odvojene razdelim ostrvom, duplom punom linijom...
  • 05.07.2012 16:26
    Jovvana 2
    po meni je u ovo nenormalno toplo i ekonomski teško vreme vrhunac bezobrazluka naplaćivati kazne ako semafor promeni boju u toku prelaza.
    Mi smo savršeni . Vlast je loša i liči na okupatorsku.
  • Teodosije III

    05.07.2012 16:18
    @Jovan2
    Udaljenost od pesackog treba da je vise od 100m da bi smelo da se prelazi.
  • jovana

    05.07.2012 16:16
    Jovana
    kolima više ne idemo zbog policije, skupog parkinga i benzina skupe zamene guma a sad nećemo više ni peške. Očekuje se naplata ležarine u spavaćim sobama.Evropski sve nema sta samo su nam uslovi života afrički. Samo čačkaju mečku kod već razgnevljenog naroda.Neka uče sebe evropskim pravilima.
    U Evroopi nemaju 3struke funcije i 3 radna mesta u 8 sati.. Ove kazne namenjene sirotinji raji jedino takvi mogu da plate..Neka prilagode kazne našem standardu i primanjima a ne svom. Neka sebe prevaspitaju da kao u EU rade to o čemu pričaju u predizbornoj kampanji a ne sve kontra.Neka nauče da ne kradu.Da ne zapošljavaju samo svoju rodbinu i to bez kvalifikacije i na nepostojeća radna mesta.
    Izgleda da su naumili samo da nas pošaljuu EU..

    PS:U EU zalivaju skupe drvorede po bulevarima pre nego što se osuše.
    A prelaz preko ulice je najbezbedniji na crvenom jer nema vozila koja treba da predju preko zebre na kojoj si i koja jedino u tom slučaju imaju crveno svetlo svetlo a semafor još nikog nije pogazio. Takav prelaz je najjednostavniji.Pogledaš levo desno nema vozila malo okolo nema saobraćajca kreni slobodno. Nema opasnosti po život, samo po prazan novčanik.
  • 05.07.2012 15:55
    Udrite na jače od pešaka ako smete!
    Pohvalno , al ne mojte preterivati sa narodom na ovu vrućinu, ne bi valjalo sirotinju derati na ovu krizu..
  • 05.07.2012 15:48
    @Aleksandar
    "3. Ako postoji veći problem, onda treba prvo taj rešavati, a ne gubiti energiju na manje važnim stvarima. Ovo je kao krečenje zidova kuće ,a da pri tom kuća nema krov. "

    E što obožavam ove argumente...

    A sigurno važnije od vozača koji divljaju po ulicama je što nam je ekonomija u rasulu, pa to treba prvo rešiti. A važnije od toga je što je i evropska u rasulu, pa i to treba pre toga... pa gladni u svetu, pa globalno zagrevanje...

    Predlažem da niko ništa ne rešava, nego da svi lepo sednemo i sve čet'ri u vis...
  • marijana

    05.07.2012 15:07
    @S. , naravno da znam kako se pise, to NE odvojeno napisano trebalo je da bude velikim slovima napisano i trebalo je da skrene paznju vise na bahatu policiju....
  • EvoOvako

    05.07.2012 14:46
    Zakeranje
    NEVEROVATNA količina zakeranja u komentarima - podržavam akciju!
  • S.

    05.07.2012 14:44
    @Marijana, nepropisno i nedozvoljenom. Nego.. Cuj po kolovozu, ja to vidjao i po trotoaru.
  • 05.07.2012 14:38
    Nasli su sirotinji da uzimaju iz dzepova. Policija ne radi nista, umesto da sancionisu bahatu i nasilnicku voznju TAXISTA, koji voze po gradu bez ikakvih pravila i ugrozavaju zivote ljudima, oni su nasli da kaznjavaju babe i dede. Taxisti prolaze kroz crvena svetla, zaobilaze na punim linijama, ulaze u makazice, ne staju na pesackim prelazima,......, nije ni cudo, tamo odakle su dosli toga ni nema u saobracajnim pravilima. Policija svojim necinjenjem nicega, ugrozava zivote gradjana. Sramota sta se sve desava u ovom gradu, niko nece da popravi stanje, sve vlasti grada i republike su nesposobne, korumpirane i lopovske, zato svi mogu sa svima.
  • marijana

    05.07.2012 14:32
    i bicikliste kontrolisati
    bahati biciklisti sto voze po pesackoj zoni u centru pa ne smem dete da pusti ni korak ispred mene samo da ide...ka i na bulevaru oslobodjenja sto pored biciklisticke staze oni voze po prsackoj stazi i jos se bune kad im prigovoris...jedino detetu svom od 3 god kacigu da stavim i stitnike pa da ga vodim u setnju...nema druge
  • marijana

    05.07.2012 14:24
    kazniti i policiju...
    ja sam pre dva dana dok sam vozila svoj automobil posmatrala policijsko vozilo koje se ne propisno kretalo po kolovozu i islo ne dozvoljenom brzinom i pri tome nisu bili vezani pojasem... STA CEMO SA TIM DRAGA POLICIJO???
  • Aleksandar

    05.07.2012 13:52
    @Pera
    Bojim se da nisi baš razumeo poentu.

    1. Naravno da smatram da nije dobro prelaziti ulicu na crveno i van pešačkog prelaza i roditelje sa decom bih najstrožije osudio kad urade tako nešto

    2. Isto tako smatram da postoji mnoooogo veći problem u saobraćaju od toga, a to su vozači koji divljaju po ulicama i koji izazivaju daleko više štete

    3. Ako postoji veći problem, onda treba prvo taj rešavati, a ne gubiti energiju na manje važnim stvarima. Ovo je kao krečenje zidova kuće ,a da pri tom kuća nema krov.

    4. Ti očigledno nisi putovao jer bi video da u zapadnoj evropi u koju se sad svi kunemo, pešaci prelaze ulicu i van pešačkog i na crveno, a da ih ne zaskaču antiterorističke jedinice da im naplate kaznu
  • ns

    05.07.2012 13:40
    A kada će biti akcija kontrole brzine motora na Mišeluku?
  • 05.07.2012 13:28
    A da zalijemo, molim vas, drvece po ovoj vrucini?
    Samo zelim da apelujem koristeci priliku da je ovo veoma komentarisana vest u vezi sa celnikom JP koje raspolaze vodom u ime svih nas(verovatno ovo citaju svi "tabori", samo iz razlicitih razloga a i dosta gradjana) - HAJDE DA ZALIJEMO DRVECE NA BULEVARIMA, NAROCITO BUL. CARA LAZARA. Ispod je pesak i ocigledno se povrsinski sloj zemlje istanjio a kisa ne pada vec dugo. Potrebno je da zalivamo drvece! I nove sadnice su ugrozene. Pojacajte zalivanje u julu i avgustu!
  • 05.07.2012 12:47
    @Aleksandar
    Samo ispred mog prozora u protekle dve godine poginulo je dvoje, a povređeno troje, od čega jedno dete.

    Na sreću, nije neophodno da razumete razloge za postojanje zakona, kao i ovih akcija - ako nemate dovoljno pameti za to - dovoljno je da ih poštujete.
  • 05.07.2012 11:36
    "Shvatam da je voditi dete sa sobom dok činiš prekršaj loše, ali kazniti roditelja u ovo vreme sa 30'000 dinara je kriminalno."

    Ja bih pre rekao da je kriminalno to sto roditelj svoje dete tim postupkom izlaze riziku gubitka zivota. U normalnim drzavama takvo dete drzava daje nekoj hraniteljskoj porodici jer je bioloski roditelj tim svojim postupkom pokazao i dokazao da nije u stanju da se brine o svom detetu. A i ovaj zakon je vec dve godine na snazi tako da je da vec svi upoznati sta se sme a sta ne sme. Prakticno receno ne moze niko da kaze da nije znao kolika je kazna i kakav je prekrsaj u pitanju. Pre 20 godina u Stokholmu su nacelniku SUP-a oduzeli vozacku dozvolu i naplatili paprenu kaznu jer je pored skole vozio 50 a ogranicenje je bilo 30. Posle toga je iz moralnih razloga podneo ostavku.
  • zabrinuta mama

    05.07.2012 11:30
    kruzni tok u Veterniku
    da li moze jedan bar policajac da zaluta i do Veternika pa da stane na kruzni tok da fotografise kako NIKO ne staje pesacima, ili kako jedna kola stanu, a druga u susednoj traci vas pregaze. Strah je nas odrasle da predjemo, a decu ne smemo da pustimo same!!
  • Dejan NS

    05.07.2012 10:24
    ...............
    E moji Novosadjani samo znate da pljujete,tema je nebitna.
  • Pera

    05.07.2012 10:13
    @Aleksandar
    Ti si ocigledno pesak i ocigledno ti je tesko da prelazis ulicu putem pesackog prelaza i jos ne daj boze na zeleno.
    Nije mi posbno tesko kada cujem da je neko nastradao van van pesackog prelaza ili dok je pijan vozio ili jurio, zao mi je onih ljudi koji trpe posledice tudje bahatosti...
    a bahtosti su kako voznja u alkoholisanom stanju i neprilagodjenom brzinom isto tako i prelazak i pretrcavanje bulevara!!!
    I na bulevarima treba da bude ogranicenje 60 kmh ali zbog nekulturnih pesaka voznja bulevarima bi trebala da ne iznosi vise od 30 kmh.
    Treba sve te pesake sto prelaze van pesackog lepo jedan dan sledece nedelje, u podne, kada bude preko 30, lepo bosi, da pretce od z stanice do mosta slobode, sve po srednjoj traci bulevara....
  • @Rale

    05.07.2012 09:52
    poenta
    @Rale, poenta nije (ili bar ne bi trebalo da bude!) uzeti roditelju pare, nego ga pretnjom uzimanja para naterati da radi ono što je dobro za njega i njegovo dete. Na stranu naš nastrani sistem, o tome ne bih sada…
  • JBG, m

    05.07.2012 09:42
    Da se žalimo!!!
    Upravi vodovoda - i za Exit, i pešake, i DelRodnija i ostale matrapaze, ako će nam biti lakše, mada mislim da neće:(
  • S.

    05.07.2012 09:34
    @Rale, onima koji sa decom pretrcavaju ulicu treba kozu sa ledja skinuti.
    A tek onima koji guraju kolica po biciklistickoj stazi i uopste ne gledaju nailazi li iko... Znaci, nisu bahati nego totalni ignoramusi.. Pa to treba krivicno goniti za nesavesno roditeljstvo.
  • 05.07.2012 09:33
    ovaj sto fotografise malo je zguzvan
  • Majka

    05.07.2012 09:32
    Podrzavam
    Svakako podrzavam ovu akciju a roditelje koji vuku svojer dete na crveno bih kaznila sa 100.000 minimum jer decji zivot nema cenu. Moj sin kada stojimo na semaforu i cekamo crveno uvek kaze, mama onaj cika ide na crveno, ici ce u zatvor. Ja prelazim ulicu UVEK na zeleno jer RODITELJ mora svojim primerom pokazati deci sta se sme a sta ne sme... naravno, u danasnje vreme im moras jos drviti da i na zeleno kada prelaze nisu sigurni od obesnih vozaca (kao sto je prosao VOJA USAR) i da moraju i onda da gledaju levo-desno...
  • 05.07.2012 09:27
    ironija
    xe xe totalna je katastrofa kada normalne pojave i desavanja prepoznajemo i jesu obicna manipulacija za one sa dva mala mozga....oce da kazu da zivimo u pravnoj drzavi a ne u, od pameti zaboravljenoj,truloj pripizdini....Direktor vodovoda ravnopravan pred zakonom - vest...jbm ti sistem
  • 05.07.2012 09:19
    NS
    Smešno, to što su kaznili tog Bjelajca kao treba da pokaže da je zakon isti za sve. Aha, malo sutra, garant neće ni platiti kaznu, a i da plati briga me, ko je uopšte taj čiča?! Neki tamo direktor preduzeća koje treba meni (i svim građanima) da služi, a ne neka slavna ličnost da ja znam di on prelazi ulicu i šta radi... a i da je slavan bilo bi me briga...
  • Grobarka zebra

    05.07.2012 09:00
    Ok, i treba kažnjavati što više i što paprenije. Apsolutno! Ali zanima me kako ja sada da dokažem da sam na zeleno zakoračila i da me je na pola pešačkog zateklo crveno u kom trenutku sam i bila fotografisana? Bolje da snimaju kratak klip umesto fotografisanja :) Ili da se pomirimo sa činjenicom da postoji mali prostor za zloupotrebu pa da se uzdamo u profesionalnost i savesno postupanje ovlašćenih službenih lica. U svakom slučaju, podržavam akciju i neka ih bude što više!
  • Jovan2

    05.07.2012 08:43
    Ako me secanje dobro sluzi prelaz je dozvoljen ako je razmak bar 2,5 bandere od pesackog?
  • revnosni

    05.07.2012 08:41
    Očekujem brzu reakciju
    Svim policajcima neplatišama isključiti vodu, a, bogami, i zgradi SUP-a, ako ne ispunjavaju svoje obaveze.
  • Aleksandar

    05.07.2012 08:31
    Ne mogu ovo vise da slusam
    Zasto policija ne kaze koliko je ljudi poginulo na putevima usled neprilagodjene brzine i voznje u alkoholisanom stanju, a koliko od prelaska pesaka van pesackog u naseljenom mestu gde je dozvoljena brzina za vozila 50 km/h.
    Zli pesaci.
    Udri milicijo celicna pesnice.
  • rale

    05.07.2012 08:30
    Shvatam da je voditi dete sa sobom dok činiš prekršaj loše, ali kazniti roditelja u ovo vreme sa 30'000 dinara je kriminalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna